loading

De herschepping van de Volgermeer

Category

Beurzen en events, Home, Vormgeving

Client

Gemeente Amsterdam, Projectbureau Bodem

Onvoorstelbare schade Onvoorstelbare inspanning Onvoorstelbaar spektakel Onvoorstelbare ontknoping

De sanering van de Volgermeer is het grootste bodemsanerings project in de Nederlandse geschiedenis. Daarbij werd gebruik gemaakt van nieuwe,
tot de verbeelding sprekende technieken om Nederlandse oernatuur te herstellen. Tegenwoordig kan er weer gewandeld en gefietst worden.

De herschepping van de Volgermeer

Fotografe Maaike Vergouwe volgde twee jaar lang de werkzaamheden in de Volgermeer. Haar foto’s geven een spectaculair beeld van technisch kunnen. Ze laten ons met stille verwondering kijken naar de natuurontwikkeling die daardoor mogelijk werd gemaakt. Cyriel van Rossum beschreef aan de hand van persoonlijke getuigenissen en zo op een indringende manier de geschiedenis van het bodemsaneringsproject: het verhaal van de vervuiling, de zoektocht naar een oplossing, de onvoorstelbare inspanning om van een van de meest bezoedelde plekken van Nederland een paradijsje te maken.

Ter gelegenheid van de afronding van de sanering van de Volgermeer verscheen een inspirerend en informerend foto boek in gelimiteerde oplage in een gesigneerde luxe handgemaakte box.

Wij verzorgden het concept, de vormgeving en de publiciteit rondom de uitgave van dit boek

De Opening van de Volgermeer

In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander vond de feestelijke officiële opening plaats van de gesaneerde Volgermeerpolder waarbij ook het fotoboek werd aangeboden door de Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan . Tijdens dit event werd de voormalige stortplaats opengesteld als openbaar natuur- en recreatiegebied. Voor het eerst sinds 1927 konden de omwonenden weer genieten van een mooie en veilige Volgermeerpolder.

Wij verzorgden het concept , de communicatie en de vormgeving van dit event.

Opdrachtgever: Projectbureau Bodem, Gemeente Amsterdam
Fotografie: Maaike Vergouwe
Tekst: Cyriel van Rossum
Productie: Sjaalman Media